Επιστήμη

Η χοληστερόλη είναι μία από πιο ισχυρές άμυνες του οργανισμού σας

Η χοληστερίνη, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι απαραίτητη για το σώμα μας και μία από τις πιο ισχυρές του άμυνες. Δείτε γιατί στο άρθρο αυτό!
Spread the love
0
(0)

Έως τώρα η γενική πεποίθηση είναι πως η χοληστερίνη βλάπτει και εάν είναι αυξημένη μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Τα συμπεράσματα αυτά είναι λάθος. Είναι αλήθεια πως πολλοί ασθενείς με καρδιακές νόσους έχουν υψηλά επίπεδα LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και ίσως υψηλές τιμές ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Συνήθως βέβαια έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια και όχι χοληστερόλη, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Η χοληστερόλη γενικά είναι βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων σας και είναι εκεί βασικά για να προστατεύσει τα κύτταρά σας από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξινών, των φλεγμονώδων λιπαρών οξέων και των ελεύθερων ριζών και δεν δημιουργεί η ίδια η χοληστερίνη τα όποια θέματα. Όχι απλά είναι απαραίτητη για την ζωή, αλλά συνδέεται με την μακροζώΐα!

Για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, τυχόν υψηλά επίπεδα LDL μπορεί να υπάρχουν ως στοιχεία στο «τόπο του εγκλήματος», αλλά η ανεβασμένη LDL δεν είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Η χοληστερόλη και η LDL (η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη) είναι στην πραγματικότητα τα εξιλαστήρια θύματα, τα παιδιά που την πληρώνουν αντί για τους πραγματικούς δράστες: τα εξαιρετικά παθολογικά συζευγμένα λιπαρά οξέα, όπως τα λευκοτριένια και οι παθογόνες ελεύθερες ρίζες όπως το υδροξύλιο.

Η χοληστερόλη και οι άλλες στερόλες προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις δυνητικά επιβλαβείς και καταστροφικές επιπτώσεις των προ-φλεγμονωδών λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να υποστούν υπεροξείδωση των λιπιδίων και συνεπώς να δημιουργήσουν τεράστια ποσά ελεύθερων ριζών.

Η δραστικότητα της χοληστερόλης έναντι στην δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών είναι τέτοια που στην πραγματικότητα εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των λιπαρών οξέων και των ελευθέρων ριζών στους ιστούς.

Η LDL και η HDL είναι λιποπρωτεΐνες. Λειτουργούν για τη μεταφορά της χοληστερόλης από και προς τα διάφορα μέρη του σώματος. Πολύ χοντρικά η LDL διανέμει την χοληστερόλη και η HDL την φέρνει πίσω στο συκώτι σας.

Η LDL (η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη) είναι απαραίτητη για τα κύτταρά σας προκειμένου να παράγετε τις στεροειδείς ορμόνες από τη χοληστερόλη όπως την τεστοστερόνη, την κορτιζόλη, την προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και το DHEA. Επίσης η  χαμηλή LDL – C συνδέεται έντονα και ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Το σώμα σας ΔΕΝ μπορεί να ζήσει χωρίς LDL! (ή χωρίς χοληστερόλη)

Επειδή, η χοληστερόλη είναι ένα πρωτεύον αντιοξειδωτικό και πολύ ισχυρός ρυθμιστής των ελευθέρων ριζών, τα επίπεδα της LDL θα είναι αυξημένα όταν οι τοξίνες και η δράση των ελεύθερων ριζών είναι παρούσα και αυξημένη στους ιστούς σας.

Χοληστερίνη και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού

Η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα, τα τριγλυκερίδια και οι στεροειδείς ορμόνες είναι σημαντικές συνιστώσες των διαφόρων λιπιδίκων μηχανισμών άμυνας. Αυτή η άμυνα είναι η απάντηση στις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες, τα μη φυσιολογικά ή κατεστραμμένα κύτταρα, στις λοιμώξεις, στον καρκίνο και βέβαια στις φλεγμονές. Για αυτό όταν υπάρχει ένα αυτοάνοσο ή κάποια ασθένεια, τα επίπεδα της χοληστερόλης θα είναι συνήθως αυξημένα, ανεξάρτητα από την διατροφή. Και αν τύχει να δείτε ιδιαιτέρως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ξαφνικά, θα πρέπει να ψάξετε αν έχετε κάποια φλεγμονή ή άλλο θέμα κάπου και δεν το ξέρετε.

Όταν η φλεγμονή και οι ελεύθερες ρίζες (υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων και η ζημιά που δημιουργούν όταν είναι υπερβολικά) τρέχουν ανεξέλεγκτα μέσα στους ιστούς, το ήπαρ θα πρέπει να παράγει πιο πολύ χοληστερόλη και η LDL είναι ο μεταφορέας της. Πηγαίνει στους ιστούς για να κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει: να σταματήσει η καταβολική αποσύνθεση των κυττάρων που λαμβάνει χώρα στα σημεία της φλεγμονής.

Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές της LDL θα αυξηθούν μετά από εξαγωγή δοντιού, χειρουργική επέμβαση και κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων, η οποία είναι πάντα φλεγμονώδης εκ φύσεως.

Αν η φλεγμονή, η τοξικότητα, οι ελεύθερες ρίζες και η υπεροξείδωση των λιπιδίων δεν επιλυθεί, τότε η χοληστερόλη συνεχώς θα αυξάνεται. Όπου υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, οι λοιμογόνες ελεύθερες ρίζες μπορούν τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα να προκαλέσουν την “οξείδωση” της χοληστερόλης και της LDL. Όταν οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν την οξείδωση της χοληστερόλης, αυτό μειώνει την πυκνότητα των λιπόπρωτεϊνών και επιτρέπει στα οξειδωμένα σωματίδια να περάσουν μέσω του επιθηλίου και να ερεθίσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Συνεπώς έχουμε ένα άσχημο φαύλο κύκλο.

Μελέτες, όπως αυτή έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη LDL έχει την ικανότητα να μειώνει τα παθογόνα και τα μολυσματικά βακτήρια. Ως εκ τούτου, εάν έχουμε πολύ χαμηλές τιμές χοληστερόλης και LDL μπορεί βασικά να είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη και αυτό μόνο καλό να μην είναι!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. 

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo by https://www.freeimages.com/photo/nutrition-trans-fat-panel-1329029

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: