Επιστήμη

Η χοληστερόλη είναι μία από πιο ισχυρές άμυνες του οργανισμού σας από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες

Η χοληστερίνη, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι απαραίτητη για το σώμα μας και μία από τις πιο ισχυρές του άμυνες. Δείτε γιατί στο άρθρο αυτό!
Spread the love
0
(0)
Από τον Michael McEvoy, FDN, CNC, CMTA – 10 Αυγ. 2011

Με την πρώτη ματιά ο τίτλος αυτού του άρθρου μπορεί να σας φαίνεται εντυπωσιακός, συγκλονιστικός ή ακόμα και συνταρακτικός. Όλη σας τη ζωή σας λένε ότι η χοληστερόλη είναι είτε «καλή» ή «κακή». Σας έχουν ακόμα πει ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι η αιτία των καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως 100% λάθος. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι ασθενείς με καρδιακές νόσους έχουν υψηλά επίπεδα LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και ίσως υψηλές τιμές ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Όμως υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην χοληστερόλη στο αίμα σας σε σχέση με τη χοληστερόλη στους ιστούς σας. Η LDL χοληστερόλη και η απλή χοληστερίνη που υπάρχουν στους ιστούς σας είναι εκεί για να προστατεύσουν τα κύτταρά σας από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξινών, των φλεγμονωδών λιπαρών οξέων και των ελεύθερων ριζών.

Για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, τυχόν υψηλά επίπεδα LDL μπορεί να υπάρχουν ως στοιχεία στο «τόπο του εγκλήματος», αλλά η ανεβασμένη LDL δεν είναι αυτό που «τραβάει τη σκανδάλη» των καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη και η LDL (η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη) είναι στην πραγματικότητα τα εξιλαστήρια θύματα, τα παιδιά που την πληρώνουν αντί για τους πραγματικούς δράστες: τα εξαιρετικά παθολογικά συζευγμένα λιπαρά οξέα, όπως τα λευκοτριένια και οι παθογόνες ελεύθερες ρίζες όπως το υδροξύλιο.

Η χοληστερόλη και οι άλλες στερόλες περιγράφονται καλύτερα ως «αντι-λιπαρά οξέα». Σε αυτά ανήκουν κι άλλες διάφορες σεξουαλικές ορμόνες και τα κορτικοστεροειδή όπως η κορτιζόλη. Τα αντι-λιπαρά οξέα προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις δυνητικά επιβλαβείς και καταστροφικές επιπτώσεις των προ-φλεγμονωδών λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να υποστούν υπεροξείδωση των λιπιδίων και συνεπώς να δημιουργήσουν τεράστια ποσά ελεύθερων ριζών.

Η δραστικότητα της χοληστερόλης έναντι στην δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών είναι τέτοια που στην πραγματικότητα εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των λιπαρών οξέων και των ελευθέρων ριζών στους ιστούς.

Η LDL και η η HDL διανέμουν την χοληστερόλη

Η LDL χοληστερόλη δεν είναι χοληστερόλη και σίγουρα δεν είναι «κακή» όπως σας έχουν παραπλανήσει να πιστεύετε. Η LDL και η HDL είναι λιποπρωτεΐνες. Λειτουργούν για τη μεταφορά της χοληστερόλης από και προς τα διάφορα μέρη του σώματος.

Η LDL διανέμει την χοληστερόλη και η HDL την φέρνει πίσω στο συκώτι σας.

Η LDL (η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη) είναι απαραίτητη για τα κύτταρά σας προκειμένου να παράγετε τις στεροειδείς ορμόνες από τη χοληστερόλη όπως την τεστοστερόνη, την κορτιζόλη, την προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και το DHEA.

Το σώμα σας ΔΕΝ είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς LDL!

Επειδή, η χοληστερόλη είναι ένα πρωτεύον αντιοξειδωτικό και πολύ ισχυρό “σκουπιδιάρικο” ελευθέρων ριζών, τα επίπεδα της LDL θα είναι αυξημένα όταν οι τοξίνες και η δράση των ελεύθερων ριζών είναι παρούσα και αυξημένη στους ιστούς σας.

Χοληστερίνη και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού

Πολύ πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα, τα τριγλυκερίδια και οι στεροειδείς ορμόνες είναι σημαντικές συνιστώσες των διαφόρων λιπιδίκων μηχανισμών άμυνας. Αυτή η άμυνα είναι η απάντηση στα εξής:

  • Τοξίνες

  • Ελεύθερες ρίζες

  • Υπερβολική ποσότητα συζευγμένων λιπαρών οξέων

  • Μη φυσιολογικά κύτταρα

  • Φλεγμονές

  • Κατεστραμμένα κύτταρα

  • Λοιμώξεις

  • Καρκίνος

Η άμυνα ορισμένων λιπιδίων είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να σταματήσει τη φλεγμονή και την εξέλιξη της ασθένειας, τα νοσήματα, τις αλλεργίες, τις λοιμώξεις και τα παθογόνα. Σκεφτείτε πώς τα κορτικοστεροειδή ρυθμίζουν προς τα κάτω τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Ενώ ορισμένα ανοσολογικά λιπαρά οξέα απελευθερώνονται σε απόκριση προς εσωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, τοξίνες, ή φλεγμονή, αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επικίνδυνες δράσεις των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή που προκαλείται από την οδό 5-LOX είναι ένα παράδειγμα. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι μέρος της ρίζας/αιτίας που προκαλούνται διάφορες νόσοι, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου. Ο σκοπός των λιπαρών οξέων όπως τα λευκοτριένια (απελευθερώνονται από λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια) είναι να κινήσει τη φλεγμονώδη διαδικασία. Είναι λιπίδια μεσολαβητές.

Λόγω της φλεγμονώδους φύσης τους, αυτά τα λιπαρά οξέα θα πρέπει να ελέγχονται και να εξουδετερώνονται. Η χοληστερόλη και τα άλλα αναβολικά λιπίδια είναι με πολλούς τρόπους υπεύθυνα για αυτό. Παρατηρήστε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης θα ανέβουν φυσικά από μόνα τους και έτσι πρέπει όταν μια φλεγμονή είναι παρούσα.

Φωνάξτε τον καπετάνιο που είναι η ηπατική χοληστερόλη

Όταν η φλεγμονή και οι ελεύθερες ρίζες (υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων και η ζημιά που δημιουργούν όταν είναι υπερβολικά) τρέχουν ανεξέλεγκτα μέσα στους ιστούς, το ήπαρ θα πρέπει να παράγει πιο πολύ χοληστερόλη και η LDL είναι ο μεταφορέας της. Πηγαίνει στους ιστούς για να κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει: να σταματήσει η καταβολική αποσύνθεση των κυττάρων που λαμβάνει χώρα στα σημεία της φλεγμονής.

Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές της LDL θα αυξηθούν μετά από εξαγωγή δοντιού, χειρουργική επέμβαση και κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων, η οποία είναι πάντα φλεγμονώδης και καταβολική εκ φύσεως.

Αν η φλεγμονή, η τοξικότητα, οι ελεύθερες ρίζες και η υπεροξείδωση των λιπιδίων δεν επιλυθεί, τότε η χοληστερόλη συνεχώς θα στέλνεται έξω για να καταστείλει την “πυρκαγιά”. Όπου υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, οι λοιμογόνες ελεύθερες ρίζες μπορούν τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα να προκαλέσουν την “οξείδωση” της χοληστερόλης και της LDL. Όταν οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν την οξείδωση της χοληστερίνης, αυτό μειώνει την πυκνότητα των λιπόπρωτεϊνών και επιτρέπει στα οξειδωμένα σωματίδια να περάσουν μέσω του επιθηλίου και να ερεθίσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Συνεπώς έχουμε ένα άσχημο φαύλο κύκλο.

Μελέτες, όπως αυτή έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη LDL έχει την ικανότητα να μειώνει τα παθογόνα και τα μολυσματικά βακτήρια. Οι ενδοτοξινών από τα gram αρνητικά βακτήρια δεσμεύονται στα σωματίδια της LDL. Όταν δεσμεύονται στην LDL αδρανοποιούνται. Επιπλέον όταν οι ενδοτοξίνες δεσμεύονται στην LDL, οι τοξίνες δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτοκινών όπως της TNF-a. Ως εκ τούτου, εάν έχουμε πολύ χαμηλές τιμές χοληστερόλης και LDL μπορεί να είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. 

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo by https://www.freeimages.com/photo/nutrition-trans-fat-panel-1329029

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: