Γιατί θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας κετονικής διατροφής (μετάφραση)

Το άπαχο (χωρίς να υπολογίζουμε το εξτρά λίπος) ανθρώπινο σώμα είναι 74% λίπος και 26% πρωτεΐνη (με ανάλυση κατά θερμίδες). Τα λίπη είναι δομικό συστατικό κάθε ανθρώπινου κυττάρου και είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οι μονάδες ενέργειας καύσης κάθε κυττάρου. Ένα έμβρυο χρησιμοποιεί κετόνες πριν και αμέσως μετά τη γέννηση από φυσικού του.

Η φλεγμονή είναι η πηγή όλων των ασθενειών. Μια ερώτηση ή παράπονο που ακούμε συχνά είναι γιατί δεν μπορώ να φάω “φυσιολογικά”; Σίγουρα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρώνε πατάτες και ρύζι και ζυμαρικά και να μην είναι υπέρβαροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς. Είχα μια χούφτα πελατών οι οποίοι ήταν γυναίκες, βάρους περίπου 50 κιλά με επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο υψηλά που χρειαζόντουσαν να λαμβάνουν ινσουλίνη. Γιατί κανονικά πρέπει όλοι να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων και όχι μόνο οι διαβητικοί ή όσοι θέλουν να χάσουν βάρος.

Έχουμε όλοι, εξετάζοντας το από εξελικτική σκοπιά, προδιάθεση για να γίνουμε διαβητικοί. Γι’ αυτό θέλω να σας εξηγήσω πώς αποθηκεύεται το λίπος, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πώς αυτό σας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις:

  1. Όταν τρώτε παραπάνω υδατάνθρακες, η γλυκόζη του αίματός σας παραμένει υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή η γλυκόζη δεν μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στα κύτταρα των μυών σας σε μορφή γλυκόγονου. Αυτό το τοξικό επίπεδο της γλυκόζης είναι σαν πίσσα στην κυκλοφορία του αίματος αποφράσσοντας τις αρτηρίες σας ενώ συνδέεται με πρωτεΐνες για να σχηματίσει επιζήμιες AGEs (Σύνθετα Γλυκοζυλιωμένα Τελικά Προϊόντα – Advanced Glycated End-products) προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό το υψηλό επίπεδο της γλυκόζης ανεβάζει τα τριγλυκερίδια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

  2. Το άμυλο και η ζάχαρη αποθηκεύονται ως λίπος (θυμηθείτε το άμυλο είναι απλώς μόρια γλυκόζης ενωμένα μαζί σε μια μακρά αλυσίδα. Το πεπτικό σύστημα είναι αυτό που το διασπά σε ξεχωριστά μόρια γλυκόζης… έτσι μια διατροφή πλούσια σε γλυκά και ζάχαρη είναι ίδια με μια διατροφή πλούσια σε άμυλο!). Δεδομένου ότι τα μυϊκά κύτταρα δεν λαμβάνουν γλυκογόνο (επειδή έχουν ουσιαστικά μια κρούστα πάνω από τα κύτταρα και θεωρούνται «ανθεκτικά»), και δεδομένου ότι η ινσουλίνη σταματά την παραγωγή ενζύμου λιπάση που οδηγεί στην καύση του λίπους, τρώγοντας παραπάνω υδατάνθρακες δεν μπορείτε να κάψετε ούτε καν το ήδη αποθηκευμένο λίπος! Έτσι όσο κι αν γυμνάζεστε, αν θέλετε να τρώτε πλιγούρι βρώμης πριν από την προπόνηση σας, ποτέ δεν θα μπορέσετε να κάψετε λίπος, θα συνεχίσετε να καίτε μόνο γλυκόζη-σάκχαρο και θα συνεχίσετε να παχαίνετε μέχρι τελικά αυτά τα λιπώδη κύτταρα να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά.

  3. Αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, έχω κι άλλες κακές ειδήσεις… Τα επίπεδα της ινσουλίνης εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά περισσότερο επειδή το πάγκρεας πιστεύει λανθασμένα “αν η λίγη δεν λειτουργήσει, τότε η περισσότερη είναι καλύτερη”. Δεν είναι. Η ινσουλίνη είναι πολύ τοξική σε υψηλά επίπεδα και προκαλεί κυτταρικές βλάβες, καρκίνους, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (η οποία είναι ο λόγος που οι διαβητικοί έχουν τόσες καρδιακές νόσους), καθώς και πολλά άλλα θέματα φλεγμονής, όπως νευρικές βλάβες και πόνο στα άκρα. Το άμυλο και η ζάχαρη καταστρέφουν το νευρικό ιστό προκαλώντας κνησμό και αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία οδηγεί σε απώλεια όρασης.

  4. Συγγνώμη, αλλά έχω κι άλλες κακές ειδήσεις… Τα κύτταρα μας καταστρέφονται μετά από μια ζωή δημητριακών και αποβουτυρωμένου γάλακτος για πρωινό που όχι μόνο η αντίσταση στην ινσουλίνη που αναπτύσσουμε λόγω αυτού μπλοκάρει την γλυκόζη από το να εισέλθει στους μύες, αλλά επίσης η κρούστα που έχουμε σχηματίσει πάνω από τα κύτταρά μας αποκλείει επίσης την είσοδο των αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία για τους μυς μας και βρίσκονται στις πρωτεΐνες. Έτσι πλέον δεν μπορείτε καν να διατηρήσετε τους μύες σας. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, οι μύες μας αναγκάζονται να γίνουν κανίβαλοι, επειδή το σώμα σας θεωρεί πως δεν υπάρχει αρκετή ζάχαρη αποθηκευμένη στα κύτταρα κι έτσι τους στέλνει σήματα για να αρχίσουν να καταναλώνουν τους πολύτιμους μύες σας για να φτιάξουν περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο)! Αποτέλεσμα; Και παχαίνετε και χάνετε μυϊκή μάζα.

  5. Αντί να αισθάνεστε ενεργητικοί μετά το φαγητό, είστε κουρασμένοι, και ποθείτε τους υδατάνθρακες όλο και περισσότερο, ενώ από τη στιγμή που έχετε λιγότερη μυϊκή μάζα, η άσκηση γίνεται πολύ δύσκολη και ο θλιβερός κύκλος συνεχίζεται.

  6. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερες κακές ειδήσεις… συμβαίνουν επίσης διαταραχές στην λειτουργεία του θυρεοειδούς. Όταν το συκώτι σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, δεν μπορεί να μετατρέψει την θυρεοειδική ορμόνη Τ4 σε Τ3 κι έτσι αποκτάτε αυτά τα ανεξήγητα “προβλήματα του θυρεοειδούς”, τα οποία συνεχίζουν να μειώνουν την ενέργεια και το μεταβολισμό σας.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν ενδιαφέρεστε για προσωποποιημένο διατροφολόγιο χαμηλών υδατανθράκων ή κετονικό, μπορείτε να επικοινώνησετε μαζί μου κάνοντας κλικ εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo by https://pixabay.com/en/food-products-rustic-vegetables-1898194/

Save

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s